lørdag 14. april 2012

Ny renning i golv-veven

Dette var min påske: sveipe på renning, tre hovler og vevskjei, knyte fram, knyte opp og knyte ned - og så veve...
Jeg har en grov bommulsrenning (12/9) tredd i ei 40/10-skjei, men i annenhver tind - og det betyr 20/10 (20 tråder på 10 cm bredde).
Prosjektet er å få ryddet opp i all ull jeg ikke vil spinne. Ulla jeg kjører inn her er uspunnet og for hardt vasket lammeull. Helt uintressant å spinne. For tørr og kort. Jeg er godt fornøyd med strukturen i rya. Det eneste jeg er litt redd for er at lammeull-flokene ikke er lang nok til å gi en god kvalitet. Jeg tvinnet derfor ulla til en grov tråd før jeg la inn flokene slik at den iallfall skulle ha litt ekstra styrke.
Mellom innslagene av uspunnet ull slo jeg inn en tråd med renningsgarn og en tråd med Hillesvågs trollgarn.

Nå er all ulla vevd opp og jeg har lengre spel- og villsauull til tørk som skal inn videre. Jeg klipte ned denne første slik at jeg kan få testet kvaliteten. Rya blei ca 90 cm lang. Nå ligger den i sofaen og luner de som setter seg der. En stor og fin prøvelapp.

Planen er at jeg skal få inn en del tekstiler også i denne renninga som jeg ikke gidder ha liggende som skapfyll lenger. Filleryer rett og slett.

Fin måte å rydde på.

7 kommentarer:

 1. Så smart måte å bruke ull på! Kan tenke meg teppet/rya er varm og lekker!

  SvarSlett
 2. Jeg håper det er smart :)
  Det er jo en typisk sein 70- tidlig 80-talls greie de der med uspunnet ull i reninga, men da mer i veggtepper og prydvevnader tror jeg.
  Jeg tror det iallfall...
  Husker iallfall godt slike veggtepper og tekstiler rundt om i husene fra barndommen/ungdommen.

  Nå håper jeg det kan virke som brukstekstil og ikke "bare" en prydtekstil.

  SvarSlett
 3. Flott bruk av "ubrukelig" ull! Min datter og jeg har drevet med dette i årevis, og laget mange herlige ryer (90x2 m). Samme renning og skei som du bruker. Vi er heldige og har nærmest ubegrenset tilgang på villsau-ull. Den "fine" ullen spinner og strikker vi av, mens ullen oppå ryggen som er ganske tovet, blir vasket, tørket og klippet i lange remser som blir brukt som innslag i veven. Sammen med ullen legger vi en renningstråd for styrken sin del,det holder fint, trenger ikke garn i tillegg. Ullen er i alle nyanser fra hvitt, grått og brunt/svart og passer over alt! Lykke til videre! Hilsen Ullemia.

  SvarSlett
 4. Så gøy at du delte dette, Ullemia!
  Virkelig inspirerende for videre arbeid. Tusen takk!

  Og heldige dere som har såpass brei vev. Min har max vevebredde på 55 cm - noe omkrig der...

  SvarSlett
 5. Det er jo en super god idé, skøn måde at få brugt noget af den 'dårlige' uld på. Faktisk lavede min mormor sådan nogle - vævede den uspundne uld på bomulds trend (renning?). Slog ikke ind imellem, og de holder fint - jeg véd det, for jeg har nemlig arvet nogle at dem. De er også gode som liggeunderlag - især i barnevogne.
  Jeg har vist ikke fået kommenteret før, men har stor glæde af at kigge ind. Du har faktisk inspireret mig (yderligere) til at gå i gang med at spinde. Tak for det! :)
  Mona

  SvarSlett
 6. Så gøy å høre at du har god erfaring med kvaliteten! Nå skal jeg jammen prøve å veve inn ulla uten innslag slik din mormor gjorde, Mona.
  Og så var det veldig kjekt for meg å lese at du har blitt inspirert til å spinne (igjen?) ut av det lille jeg deler her på bloggen. Da gir det litt mening.

  SvarSlett
 7. Ha, jeg er åbenbart temmelig glemsom, men man kan jo ikke sige tak for ofte, vel?

  SvarSlett