søndag 4. november 2012

Det tar den tiden det tar..

Nå står det på hodet i heimen. Stua er et gedigent tekstilverksted, og dette er et lite glimt av hjørnet der jeg sitter og hviler meg. Nå om dagen kobler jeg ut hodet med å øve meg på å få nålebindingen inn i hendene en gang for alle. Jeg har stadig glemt den teknikken, men i høstferien var det litt tilfeldig at jeg satte meg ned med en nål og et nøste - og så satt det bare! Veldig gøy. Rekreasjon å lære nye ting.

Lørdag 17 november åpner det en juleutstilling hvor jeg skal delta i med tekstil. "Jul til bords" heter den, og det skal være i Galleri Rustica på Holmeknappen. De pleier alltid å ha en utstilling oppunder jul som et motstykke til all panisk handel og ståkete markeder. Ro og fred skal prege rommet - og det pleier de alltid å få til. Jeg er stolt av å ha blitt spurt om å delta dette året. Kjersti Isdal skal være med, hovedsakling med keramikk, og så er det Anne Johnsen med filt og annet. Hun lager blandt annet fantasisk fine ting av kvist og kvast på gården og har det siste året være "hekta på" papirklipp.

Det er arbeidet til denne utstilllingen som foregår overalt i stua om dagen... Jeg vever, spinner, syr og gjør noen småting hist og her. Alt har noe med tekstil og gjøre. Skulle gjerne laget noe som var raskt og enkelt, men det blir det liksom bare ikke..
På store-veven har jeg vevd ei "sitte-rye" med ukarda spelsau kombinert med en kraftig entråda håndspunnet tråd for stabilisering. Rya er litt over en meter i lengde. Det går faktisk veldig sakte å veve inn ukarda ull.
Arbeidstittelen jeg har for meg selv er "Det tar den tiden det tar". En slags trøst og et tørt faktum, men det setter arbeidet i et perspektiv og gir det mer mening. Den setter fokus på tiden som legges innimellom alle fibre jeg vever med eller lar gli gjennom hendene når jeg spinner. Men det ligger en krass spenning under: jeg er redd jeg ikke blir ferdig, men så vet jeg samtidig at det er jo nettopp dette som er det særegne - det tar tid.
Jeg veksler med å veve på den store og den lille - her en Kromski (som jeg forøvrig og har for salg) som jeg har rent med entråda Sirrigtov. Renning og innslag er samme garnet. Det blir et ganske fint gas-aktig ullstoff. Når jeg ikke vever, så spinner jeg. Både spinningen og vevingen på denne lille er litt "rekreasjon" fra den store.
I tillegg lager jeg kjøkkenhåndklær. Det tar ikke sååå lang tid. Jeg hadde egentlig tenkt å trykke på mønster, men jeg har altså endt opp med å tegne. Kvaliteten er 50% bomull og lin, og den fungerer utmerket på kjøkkenet! Laget en "prøvelapp" til meg selv som jeg har brukt på kjøkkenet en stund, og det er et slags favoritthåndkle. Det beste fra lin og bomull. Fanatstisk. Disse kan jeg stå for. Så gjenstår det bare å tegne på en måte som gjør at jeg fremdeles kan det... Mønsterborden på bildet er inspirert av Paul Klee.

Ja, ja. Dette var et lite glimt. Skal bli spennende å se hva som oppstår de siste dagene jeg har igjen å produsere. Det er og heldigvis mulig å "etterfylle" etter at utstillingen er åpnet. Den skal stå i tre-fire uker (litt usikker). Blir spennende dette...

3 kommentarer:

 1. Oj, oj ,oj, så fine ting du laver! Man bliver helt rolig af at se dine billeder og læse om den langsomme process. Kvalitet tager jo sin tid, og det kan man se du bruger på dét du laver!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Mona! Dette var oppmuntrende kommentar...

   Slett
 2. Gratulerer. Dette blir veldig hektisk, men utrolig kjekt når utstillingen åpner og roen senker seg .
  Lykke til
  Hilsen Renate G

  SvarSlett